landschaps+stedelijke architectuur

 

nieuw stadskwartier/ Gasmetersite Gent

 

 

 

Herontwikkeling Alcatelsite,

inbreiding 450 woningen

opdrachtgever: THV Rabot (ING Real Estate Belgiƫ, Cordeel)

ontwerp: 2009-2010 i.s.m. Crepain Binst (architectuur)

 

 

 

Binnen de nieuwe woonwijk domineert de groene ruimte het openbaar domein.  De woonclusters drijven schijnbaar willekeurig in een dominant groen tapijt.  De lage footprint van gebouwen en verhardingen en optimaliseren de groene ruimte.

Wegen en paden worden beperkt en met natuurlijke materialen vormgegeven zodat ze het groene tapijt van de nieuwe woonwijk niet versnipperen.  Het groene tapijt slingert zich rond de gashouders in een talud waardoor de gashouders een menselijke schaal krijgen.

De diverse woonclusters worden rechtstreeks bereikbaar gemaakt door een fijnmazig netwerk voor fietsers en voetgangers dat aansluit op de omgeving.

De ondoorwaadbare blinde vlek van de industriƫle site wordt opengebroken naar haar omgeving.

Vanuit de Rabotwijk wordt de stroom geconcentreerd op een hoofdas die over de site aansluiting zoekt met de Blaisantwijk.  Deze as vormt de belangrijkste verbinding tussen het eigenlijke centrum van de Rabotwijk met haar handelsactiviteiten en de Gasmetersite.

Secundaire oost-westontsluitingen zorgen voor een grote permeabiliteit van de site.

Van noord naar zuid worden nieuwe verbindingen over de site gelegd die aansluiten op belangrijke knooppunten zoals bushaltes en publieke voorzieningen.